Keresés

Belépés

Glasurit szürkeárnyalat koncepció - mit is jelent ez pontosan?

Glasurit szürkeárnyalat poszterA Glasurit nagy hangsúlyt helyez a színpontosságra, és ennek érdekében kiváló kolorisztikai szolgáltatásokat nyújt a fényezők számára. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy a színkártyarendszer használatakor alapvető a megfelelő szürke alapozó színárnyalat (greyshade) kiválasztása. Miért van ez így?

Ahogyan már korábban is írtuk, a Glasurit anyagok teljes rendszert alkotnak, vagyis minden egyes rétegnek megvan a maga szerepe abban, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Más rendszerekkel, vagy a régebben használatos rendszerekkel szemben azonban a Glasuritnál a töltőalapozónak plusz szerep is jut: színalapot is ad a fölé kerülő rétegek számára. A megfelelő alapozószín kiválasztása rendkívül fontos, mert a fölé kerülő fedőszín ezzel együtt biztosítják a tökéletes színárnyalatot a műszaki adatlapokon lévő rétegfelépítéssel.

Honnan lehet tudni, hogy milyen árnyalatú alapozót kell használni?

Szerencsére nem maradunk egyedül ezzel a dilemmával, hiszen több forrásból is kaphatunk azonnali segítséget, hogy a fehér-szürke-fekete skálán elhelyezkedő nyolc árnyalatból a megfelelőt válasszuk.

  • Egyes színek receptjei eleve tartalmazzák a javasolt árnyalatot. Ez a különösen érzékeny színeknél fordul elő főként. Tehát azonnal, a keverendő színnel együtt kapjuk az információt.
  • Ha nincs megadva a színhez szükséges alapozószín, akkor a szürkeárnyalat poszter segítségével dönthetjük el, melyik árnyalat lesz megfelelő. A poszter regisztrált felhasználóink számára letölthető innen (vagy a "Letöltések" menüpontból is elérhető). A poszter használatának módjáról kollégáink szívesen adnak részletes felvilágosítást.
  • Vagy beszerezhetünk egy szürkeárnyalat azonosító kártyacsomagot, amivel az áttetsző lapok segítségével mérhetjük be, melyik árnyalatot célszerű használni az adott színhez.

 

Glasurit szürkeárnyalat azonosító

Glasurit szürkeárnyalat azonosító CV

 

Bármelyik módszer is alkalmazzuk, az alapozószín azonosítása csupán néhány másodperc.

Ha megvan a megfelelő árnyalat azonosítása, hogyan tovább?

A töltőalapozó, vagy a nedves a nedvesre alapozó három (fehér, fekete, szürke) színben elérhető. Ezekből lehet kikeverni az árnyalatok közül azt, amelyiket kiválasztottuk, a keveréshez a receptet pedig ugyanúgy megtaláljuk a számítógépes színkereső rendszerben, mint a fedőszínek színreceptjeit. Ezeket a recepteket használva gyorsan és pontosan juthatunk a kiválasztott színhez

Ezután pedig nyugodtan haladhatunk a munkával, és biztosak lehetünk benne, hogy a javított szín olyan lesz, amilyet szeretnénk.

Néha előfordul, hogy a fényező megszokásból nem foglalkozik azzal, hogy kiválassza az ideális alapozószínt. Ilyenkor az alapozó színe gyakran nincs összhangban a fedőszín színével, és ahelyett, hogy kiegészítené a színhatást, az alapozó színe átüt a fedőszínen. Ez olyan esztétikai hiba, aminek a kijavítására tett kísérlet (további rétegek alkalmazása) több problémát is felvet, a jármű javítása pedig máris túl sokba kerül a plusz festék felvitele, valamint a ráfordított több munkaidő miatt, ráadásul mindez még korántsem garantálja azt, hogy a hiba tökéletesen javítható.

Mindenképpen megéri tehát az a kis plusz figyelem, amit a megfelelő szürkeárnyalat kiválasztása igényel, hiszen mindez jelentősen hozzájárul a műhely gazdaságosabb üzemeltetéséhez, és az ügyfelek elégedettségéhez.