Keresés

Belépés

A javítófényező műhelyek előremenekülése

Glasurit UVTöbb szektorral kapcsolatban is elmondható, hogy az utóbbi évek során korábban előre nem látott kihívások teszik folyamatosan próbára a gazdasági szereplők stressztűrő képességét.  Többek között igaz ez az autójavító vállalkozásokra, ezen belül a karambolos javítással ill. javító-fényezéssel is foglalkozó gazdasági szereplőkre – legyen az több telephelyes márkaszerviz-hálózat vagy akár egy márkafüggetlen fényezőműhely. Gondoljunk csak a 3. évébe lépő járványhelyzetre, a lezárások keresleti oldalra gyakorolt hatására, vagy akár az újraindulást követő alapanyag-áremelkedések mellett a bérszintek alakulására és ehhez kapcsolódóan a minőségi munkaerő-ellátással kapcsolatos, évek óta fennálló nehézségekre. A hónapok óta tartó, pár hete meredeken gyorsuló ütemű energiaár-emelkedések további nehézségek elé állítják ezen vállalkozásokat. Cikkünkben sorra vesszük, milyen lehetőségek adódnak a problémák leküzdésére.

Bár még mindig nem látható teljes mértékben, hogy konkrétan az üzemanyagár-emelkedés a futott kilométerek esetleges visszaesésén keresztül mennyire fogja negatívan érinteni a keresleti oldalt, de az már nyilvánvaló, hogy a műhelyek energiaköltségei drasztikus módon emelkednek az őszi időszaktól kezdődően. Az üzemeltetési költségek rendkívüli mértékű emelkedése miatt egyrészt csökkenhet a műhelyek eredményessége, de az energia, mint „rugalmatlan” erőforrás költségének előre nem látható alakulása szinte lehetetlenné is teheti a javítási munka gazdasági tervezését – feltételezve, hogy egyébként nem kell a felhasználóknak esetleg még hozzáférési nehézségekkel is szembesülniük.

Sok esetben a karosszériajavító műhelyek energia-felhasználásának ill. költségének egyetlen nevesített tétele a fényezőkabin fűtéséhez szükséges energia biztosítása, de egyébként is elmondható, hogy ez a tétel a fényezési tevékenység energiaköltségének jelentős hányadát teszi ki.

Amennyiben ez a költség drasztikusan, sőt várhatóan előre nem látható módon tovább emelkedik, és esetleg a hozzáférése is korlátozott, akkor a műhelyeknek érdemes olyan technológiai megoldások felé fordulniuk, amikkel csökkenteni tudják a kitettségüket ebben a tekintetben. Bár rövid távon egy bizonyos mértékig javítható a megtérülés esetleges áremelésekkel vagy az anyag ill. munkaerő-költségvetés csökkentésével, de kérdéses, hogy ezek milyen negatív hatásokkal járhatnak egyrészt a keresleti oldalon, ill. a minőség és a kibocsátási potenciál tekintetében. Ugyanakkor ezek az eszközök nem csökkentik a műhelyek energia-kitettségét, és nem javítják a tevékenység tervezhetőségét sem.

A korszerű, prémium javító-fényező rendszerek, - mint pl. a BASF Glasurit márkája - már korábban is kínáltak olyan termékeket, megoldásokat, amelyekkel nagy mértékben növelhető a műhelyek termelékenysége. Ezek a termékcsaládok – a magas OEM-elfogadtatás, a kiváló kolorisztikai egyezőség, a hatékony és biztonságos technológiák alkalmazásának biztosítása, és az ehhez kapcsolódó prémium árszint miatt – eddig inkább a nagy kapacitású, magas munkaerő-költséggel működő, koncentrált nyugat-európai fényező-centrumok igényeit tudták kielégíteni. Ezen termékek között több olyat is találhatunk, amelyek az időmegtakarítást többek között a szárítási folyamatok (felfűtés, visszahűtés stb.) rövidítésével, a szükséges szárítási hőmérséklet csökkentésével, vagy akár a kabinszárítás teljes kiküszöbölésével is javítják. Ebből következően, jelen helyzetben jól alkalmazhatók nem csupán a termelékenység javítására, de a fényezőkabin energiaigényének csökkentése, így a hosszú távú energia-gazdaságos működtetése is megvalósítható az alkalmazásukkal.

A karosszériaműhelyek javítási munkáinak legjelentősebb részét a kisebb-közepes javítások teszik ki. Mivel a járművek aktív biztonsági rendszerei egyre hatékonyabban előzik meg a komolyabb károkat, ez a tendencia napjainkban is tovább erősödik, és egyre jellemzőbbé válik a műhelyek napi gyakorlatában. Ezen kisebb és közepes sérülések esetén az alapfelület kialakításához ajánlott az UV technológia alkalmazása, mely gyors javítást tesz lehetővé, modern, de elérhető árú UV berendezések használata esetén speciális védőeszközök használata nélkül is.

 

 

Így pl. a Glasurit 839-171UV tapasz, amely közvetlenül alkalmazható acélon, galvanizált acélon, alumíniumon és műanyag felületen is, és 5 perc száradás után szinte azonnal csiszolható. Az UV technológia alkalmazásával a technológia idők nagy mértékben lerövidíthetők, további energiabevitel (kabinszárítás, infra) nélkül. Száradási ideje kb. 5perc, használatával a műhely az energiaköltségek csökkentése mellett időt is takaríthat meg minden egyes javítási munka során.

 

 

 

Szintén a kisebb-közepes sérülések javítására rendelkezésre álló UV töltőalapozók (mint pl. a Glasurit acélhoz, horganyzott acélhoz, alumíniumhoz és műanyagokhoz egyaránt használható 151-170 UV töltőalapozója) használatával – azon túl, hogy az UV-A lámpa sugárzás hatására mondhatni „fénysebességgel”, hőfejlődés nélkül szárad és kiváló tapadást biztosít - többek között a lökhárítójavítás hatékonysága is javítható, mivel a magas hőmérsékletű szárítás elhagyásával a műanyagok hőmérsékleti deformitásának kockázata is megszűnik.

 

Amennyiben bármely okból nem alkalmazható az UV technológia, akkor többek között pl. a BASF is kínál olyan adalékokat, amelyekkel javítható a hagyományos bevonati anyagok száradása, és csökkenthető a száradási idő és/vagy hőmérséklet. Ilyen pl. a Glasurit 522-55 levegőn száradó alapozó adalék, amelyet a gyártó a „hagyományos” prémium-töltőalapozóihoz fejlesztett, és használatával a füllerek (töltőalapozók) 20 °C-on már 40 perc után csiszolhatók.

Színtelen lakkok esetén az UV technológia jelenleg még nem jöhet szóba, viszont a gyártók folyamatos fejlesztései eredményeképpen a javító-fényezésnek ezen a kifejezetten kényes területén is elérhetők az alacsony hőmérsékleten, gyors száradást kínáló megoldások. Ilyen pl. a BASF új Glasurit ProClass-A lakkcsaládjához alkalmazható Glasurit P-A-920 levegőn száradó additív, amellyel 20 °C-on 1 óra elteltével megszáradt, utómunkára alkalmas lakkfelület érhető el.

A fentieken túl, léteznek már eleve a levegőn száradó technológiákhoz kifejlesztett, környezetbarát megoldások, mint pl. a Glasurit A-C-14 ECO Balance, amely a gyártó vizes rendszeréhez használható szabadlevegőn száradó színtelen lakk, felhordás után 35 perccel már porszáraz, ezáltal gyorsan helyet tud adni a fényezőfülkénben a következő munkának, és akár 2 óra elteltével polírozható is a felület.

Ezen korszerű technológiák, termékek bevezetése természetesen nem merülhet ki csupán a műszaki adatlapok ismertetésével és néhány termékbemutatóval. Az elengedhetetlen műszaki beruházáson túl szükség lehet az eddigi szűk keresztmetszetek feltárására, a javító-fényezési folyamatok teljes áttekintésére, részleges vagy teljes átszervezésére is az UV ill. levegőn száradó technológiák által kínált előnyök teljes mértékű kihasználásához – nem csupán az energia-felhasználás, hanem a hatékony időgazdálkodás tekintetében is. Ezen feladatokhoz szükség lehet külső szakértők bevonására is, de pl. BASF, mint az egyik legjelentősebb prémium fényezési rendszer gyártója is biztosít eszközöket a partnerei számára, akár teljes helyszíni tanácsadás, illetve teljes folyamat-tervezési szolgáltatás keretében is.

Természetesen nem tudhatjuk, hogy az eddig már felmerült kihívásokon kívül - úgymint a járványhelyzet, az energiaválság, stb., - még milyen új nehézségekkel kell majd szembesülniük a fényezőműhelyeknek. Azonban általánosságban annyi elmondható, hogy egy hasonló kényszerhelyzet esetén érdemes átgondolni az eddigi, megváltoztathatatlannak tekintett gyakorlatokat, beidegződéseket, és vállalva egy esetleges újratervezés költségeit, az „előre menekülés” útját választva hosszú távú megoldást, és további fejlődési potenciált biztosítani vállalkozásunknak.

Ezen fejlesztési folyamat minden műhely esetén annak egyedi sajátosságai által meghatározva, a döntéseket előkészítő számítások által megalapozva, a folyamatok ill. az energia-felhasználási profilok pontos ismeretében alakítható ki. Akár a műhely kapacitásának és időkihasználásnak komplex javítása a cél, vagy csak a fényezőműhely energia-költségeinek rövid távon megvalósuló csökkentését akarjuk elérni, vagy esetleg ezzel kapcsolatban további információkra van szüksége, a BASF teljes támogatási eszközkészlete elérhető a Registrant Kolorit Kft-n, gyártó Glasurit rendszerének magyarországi forgalmazóján keresztül is: glasurit@registrant.hu


 

Cikkünk eredetileg az Autótechnika szakfolyóirat 2022. 08. számában jelent meg.